Ten artykuł zawiera ogólne informacje i wymagania związane z usuwaniem danych kopii zapasowych w Xopero ONE.
Usuwanie danych jest podstawowym elementem każdego systemu backupu. W niektórych mechanizmach kopii zapasowych proces ten wykonywany jest automatycznie, w innych wymaga ręcznego uruchomienia przez administratora.
Za każdym razem, gdy użytkownik próbuje usunąć dane ręcznie, system Xopero ONE zawsze poprosi o potwierdzenie operacji przed jej wykonaniem.
Automatyczne usuwanie odbywa się zgodnie z regułami retencji skonfigurowanymi dla danego planu backupu. Dostępne opcje retencji to:
Nieskończona (Infinite) – dane nigdy nie są usuwane.
Czasowa (Time-based) – dane są przechowywane przez określony czas.
W oparciu o liczbę kopii (Copy-based) – dane są przechowywane do momentu osiągnięcia zdefiniowanej liczby wersji kopii zapasowych.
Polityki retencji zapewniają dostępność starszych wersji kopii zapasowych do celów odtworzeniowych, a jednocześnie zapobiegają zapełnieniu przestrzeni magazynowej.
Ręczne usuwanie może być konieczne, gdy magazyn jest już pełny i należy zwolnić miejsce, aby umożliwić dalsze wykonywanie planów backupu. Operacja ta jest wykonywana przez administratora systemu i może zostać uruchomiona w dowolnym momencie.
Aby możliwe było usunięcie danych, należy spełnić następujące warunki:
Ten artykuł opisuje, jak usunąć backupy z AWS S3 i innych magazynów zgodnych z S3 z włączonym wersjonowaniem na platformie Xopero ONE.
Podczas korzystania z magazynu S3 lub magazynu zgodnego z S3 z włączonym mechanizmem wersjonowania, pliki usuwane przez Xopero ONE mogą nie zostać fizycznie usunięte. Mimo że nie są już widoczne w bucketcie, mogą nadal zajmować przestrzeń dyskową.
Zaloguj się do AWS Management Console i otwórz konsolę Amazon S3.
Na liście Buckets wybierz nazwę bucketa, który zawiera dany obiekt.
Na liście Objects wybierz nazwę obiektu.
Kliknij Versions, aby wyświetlić wersje obiektu (Amazon S3 pokazuje wszystkie wersje dla wybranego obiektu).
Zaznacz pole wyboru przy Version ID dla każdej wersji, którą chcesz trwale usunąć.
Kliknij Delete.
W oknie Permanently delete objects? wpisz permanently delete.
Kliknij Delete objects.
Po trwałym usunięciu wersji obiektu operacja ta nie może zostać cofnięta.
Ten artykuł opisuje, jak usunąć wszystkie kopie z wybranego magazynu na platformie Xopero ONE.
Ta operacja nie jest dostępna typów magazynu w postaci lokalnego katalogu.
W XMS, przejdź do zakładki Magazny i kliknij przycisk Przeglądaj magazyn obok wybranego magazynu.
W panelu informacji o magazynie, kliknij przycisk Usuń backupy z w prawym górnym rogu panelu.
Potwierdź, że chcesz usunąć swoje dane, zaznaczając Tak, chcę usunąć wszystkie kopie zapasowe z [NAZWA], następnie kliknij przycisk Kontynuuj.
Po potwierdzeniu rozpocznie się proces usuwania — jego postęp można monitorować w zakładce Zadania. Należy pamiętać, że w zależności od ilości danych, opróżnianie magazynu może potrwać trochę czasu.
Dodatkowo możesz skorzystać z opcji Zobacz szczegóły, aby przejrzeć twórców kopii, powiązane plany backupu oraz lokalizacje magazynów, które zostaną usunięte. Funkcja ta zapewnia pełną przejrzystość i pozwala upewnić się, jaki będzie zakres operacji przed jej wykonaniem.








Ten artykuł wyjaśnia, jak usunąć wszystkie backupy powiązane z pojedynczym zasobem (np. urządzeniem) na platformie Xopero ONE.
W XMS, przejdź do zakładki Urządzenia i kliknij ikonę Szczegóły urządzenia w prawym górnym rogu panelu urządzenia.
W panelu informacji o urządzeniu przewiń na sam dół i kliknij Usuń wszystkie backupy z urządzenia.
Potwierdź, że chcesz usunąć dane, zaznaczając pole Tak, chcę usunąć wszystkie kopie zapasowe [NAZWA], a następnie kliknij przycisk Kontynuuj.
Po potwierdzeniu rozpocznie się proces usuwania — jego postęp można monitorować w zakładce Zadania.
Dodatkowo możesz skorzystać z opcji Zobacz szczegóły, aby przejrzeć twórców kopii, powiązane plany backupu oraz lokalizacje magazynów, które zostaną usunięte. Funkcja ta zapewnia pełną przejrzystość i pozwala upewnić się, jaki będzie zakres operacji przed jej wykonaniem.


Ten artykuł opisuje, jak usunąć wszystkie wersje pojedynczego zasobu z wybranego backupu na platformie Xopero ONE.
W XMS, przejdź do zakładki Magazny i kliknij przycisk Przeglądaj magazyn obok wybranego magazynu.
W panelu informacji o magazynie, kliknij Wybierz zasób z którego chcesz przywrócić dane z sekcji Urządzenie.
Wybierz jeden z dostępnych zasobów z listy zasobów (lista wyświetla wszystkie urządzenia, konta Microsoft 365, wirtualne maszyny VMware, i inne).
Po wybraniu zasobu wybierz plan kopii zapasowej z listy dostępnych planów, których kopie chcesz usunąć, i kliknij Usuń aby kontynuować.
Potwierdź, że chcesz usunąć swoje dane, zaznaczając Tak, chcę usunąć wszystkie kopie zapasowe [NAZWA] z planu [NAZWA], następnie kliknij przycisk Kontynuuj.
Po potwierdzeniu rozpocznie się proces usuwania — jego postęp można monitorować w zakładce Zadania.
Dodatkowo możesz skorzystać z opcji Zobacz szczegóły, aby przejrzeć twórców kopii, powiązane plany backupu oraz lokalizacje magazynów, które zostaną usunięte. Funkcja ta zapewnia pełną przejrzystość i pozwala upewnić się, jaki będzie zakres operacji przed jej wykonaniem.




