Niniejszy artykuł zawiera informacje na temat backupu na poziomie plików w Xopero ONE.
Zaloguj się do Xopero ONE Management Service, otwórz kartę Plany > Backup i kliknij przycisk Dodaj plan na górnym pasku.
Wybierz Urządzenia z listy.
W następnej sekcji, wybierz opcję Pliki i foldery i wybierz jedno lub więcej urządzeń, których ma dotyczyć plan (możesz również wybrać, aby plan obejmował wszystkie aktywowane urządzenia).
Zdefiniuj nazwę planu backupu.
W sekcji Dane do ochrony, wybierz dane, które chcesz uwzględnić w planie backupu:
Reguły globalne pozwalają zdefiniować lokalizacje, które będą miały zastosowanie do wszystkich wybranych urządzeń. Ta metoda oferuje trzy opcje do wyboru:
Ścieżka — pozwala ręcznie wprowadzić ścieżkę do pliku lub folderu.
Podczas tworzenia planu backupu możesz użyć filtrów, aby uzyskać lepszą kontrolę nad backupowanymi plikami.
Określ lokalizację backupu, wybierając spośród dostępnych opcji magazynu w ramach usługi.
Skonfiguruj ustawienia , określając, kiedy backupy mają być uruchamiane i jakie typy kopii backupu mają być używane.
Przejdź do sekcji Ustawienia zaawansowane aby dostosować dodatkowe opcje, w tym szyfrowanie, poziomy kompresji i deduplikację. Ustawienia te zapewniają większą elastyczność i pomagają zoptymalizować proces backupu.
Po zakończeniu konfiguracji kliknij przycisk Zapisz. Plan ochrony automatycznie rozpocznie zabezpieczanie urządzeń zgodnie z zdefiniowanym harmonogramem.
Zmienna systemowa — umożliwia użycie zmiennych systemu operacyjnego, takich jak USERPROFILE, ALLUSERSPROFILE, lub SystemRoot.
‼️Podczas definiowania zmiennej w Xopero ONE, znaki procenta% muszą zostać pominięte.
Zmienna Xopero — dostarcza predefiniowaną listę zmiennych, takich jak SYSTEM_DISK, ALL_DISKS, and HOMES.
Wybierz z urządzenia — ta metoda pozwala wybrać ścieżki indywidualnie dla każdego urządzenia poprzez zdalne połączenie z jego systemem plików.
Wszystkie informacje o filtrach i sposobie ich używania można znaleźć w .
Filtry są dostępne tylko w planie backupu na poziomie plików.
Ustaw politykę retencji, aby określić, jak długo backupy są przechowywane — wszelkie kopie przekraczające ten okres zostaną automatycznie usunięte.
Możesz także kliknąć przycisk Zapisz i uruchom aby natychmiast rozpocząć proces backupu, niezależnie od harmonogramu.







